2019. április 2., kedd

Két új hajótípus született!

A Boatshow-n volt alkalmam több nagyszerű emberrel beszélni és rengeteg új inspiráló ötletet adtak a hajóépítéshez, hajótervezéshez. Mi tagadás nagyon felspannolt a dolog, így nekiláttam és a hideg hónapokat a hajóépítés helyett a tervezőprogrammal töltöttem.
A hosszú tél eredménye két új hajótípus lett, amelyek tervei a napokban készültek el. Még hátra van pár apróbb utómunkálat, és az építési útmutatók megírása, de hamarosan az is elkészül.
Íme a két új hajó:



Barnabás 15'


Ez a típus már egy jól bevált konstrukció alapján készült. A hajótest formáját egy az egyben a Barnabás XL verzióból ültettem át, melyből jó néhány megépült már az évek során és úgy gondolom eddig jól vizsgázott ez a hajótest forma. A Barnabás 15' nagyjából egy méterrel hosszabb, így az iránytartása jobb lesz és az elméleti végsebessége is nagyobb. A teljes teherbírás 110 kg. Ez a típus már hosszabb távra is megfelelő, de a tervezésénél stabilitás még mindig elsődleges szempont volt.

Az alapanyagok szempontjából annyi a változás hogy 3 tábla rétegelt lemez kell a megépítéséhez és valószínűleg epoxiból is többre lesz szükség.

Tandem


Még nem igazán találtam ki neki jobb nevet, de majd még ötletelek. Ez egy kétszemélyes kajak, mely szintén túrázásra lett tervezve. Egy szigetközi túra alkalmával merült fel az igény erre a típusra és többen is jelezték hogy érdekelné őket egy kétszemélyes verzió. A forma kerekebb, a hajótest kevésbé sarkos, de még mindig törekedtem a stablitásra. Úgy gondolom hogy ennél a hajónál szükség lesz majd egy kormánylapátra is, ezért még  ezen dolgoznom kell, és a szabásterv is hátra van, de hamarosan az is elkészül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése