2019. február 1., péntek

Haladjunk a korral

A vízi közlekedés több évezredes múltra tekint vissza. Amióta leette a fene a fáról az embert hajtja a kíváncsiság. Nem elégedett meg azzal, hogy a szárazföldön biztonságban közlekedjen, hanem muszáj volt vízre szállnia. A legősibb vízi eszközök még olyanok voltak amik alkalmasak lehettek az állva történő használatra. Ez a vadászat szempontjából előnyös lehetett, mert így menet közben messzebbről észrevette az ember a zsákmányt.



Az úgynevezett SUP (Stand Up Paddle) mint vízi alkalmatosság talán ezt az ősi közlekedési formát hivatott vízi sportként újraéleszti. Minden esetre ez a vízen járási forma érdekes kihívást jelent a jármű, és használója szempontjából is. A XXI. században az állva evezésnek, mint zsákmányszerzési módszernek már semmi jelentősége, max. annyi, hogy hamarabb kiszúrjuk, ha a parti lángosos előtt kisebb a sor a megszokottnál. Ennek ellenére mára már nagy reneszánsza van a SUP-nak. Számos formában és méretben kapható, szinte minden vízi sportszer gyártó termékkínálatában megtalálható ez a surf deszkához hasonlító valami.

Feleségem tavaly nyáron egy céges hétvége alkalmával kipróbálta a SUP-olást és fülig érő szájjal újságolta, hogy ez TÖK JÓ! Ezután én is fülig érő mosollyal vágtam rá hogy: "Akkor építek neked egyet!" :-) Nem tiltakozott, így idén meg lesz a kötelező hajóépítési projekt... és ha mát belefogunk, akkor mindjárt kettőt dobunk össze, mert kislányom is szemet vetett egyre.

Tulajdonképpen én még nem is próbáltam a SUP-ot, de egyre jobban tetszik. Elkezdtem megépíthető típusok után kutatni a neten. Úgy gondoltam ez nekem ujjgyakorlat lesz, de miután megnéztem pár építési videót egyre inkább tudatosult bennem, hogy azért ez nem is annyira egyszerű sztori. Igazából több típus is szóba jöhetett. Az egyik ami tetszett az a Chesapeake Light Craft SUP típusa a Kaholo. Ebből több méret is létezik.  Ez a típus egy kajak és egy szörfdeszka törvénytelen nászából született, Formája igen tetszetős és elég stabilnak is tűnik, viszont a tervet az USA-ból kellene megrendelni. A forma elég egyszerű, de nem vagyok benne biztos, hogy hosszútávú túrák megtételére is alkalmas lehet

Ahogy elnézegettem a különböző formájú testeket, eljátszottam a gondolattal, hogy tervezzek egyet, készítettem is vázlatokat, de attól tartok, hogy sokkal több energia lenne a modellt elkészíteni, mint egy meglévő alapján megépíteni azt. Mindazon által nyárra szeretnék elkészülni vele, ráadásul kettőt kéne addig megépíteni, így az idő kevés lenne rá.

Michael Storer terve a Taal SUP is szóba jött. Utána olvastam épp a típusnak és szerintem ez lesz az amit meg fogok építeni. A típus a többivel ellentétben valóban olyan, amilyennek egy modern úszó testnek lennie kell. A legtöbb SUP igazából egy sima deszka egy szkeggel a végén, amit ha evezővel meghajtunk akkor jó eséllyel egyenesen haladva megindul, de ennyi erővel ez lehetne egy darab lapos fa is.
Storer SUP-jának viszont más a vízvonal alatti részének kialakítása, mint amilyen az összes eddig általam vizsgált SUP esetében. A "hagyományos" SUP-ok fara (tatja) négyszögletes kialakítású. A hajótest ugyan hosszában ívelt formájú, így ideális esetben a tat nem ér bele a vízbe, de ez nem mindig van így. Ha viszont beleér, akkor az olyan jellegű farhullámokat kelt, ami jelentősen gátolhatja az előrehaladást, így a szükségesnél nagyobb erő kifejtésre kényszeríti az evezőst.
A Taal SUP tatja háromszög alakú és ehhez hajótest alja úgy csatlakozik, hogy a vízvonal ívesen záródik, nagyjából a hasonló módon mint a kajakoknál vagy a kenuknál. Ezáltal szinte alig keletkezik farhullám.

A Taal SUP építési útmutatót sikerült megszereznem. Egyelőre csak angol nyelven létezik, de Mezei Csaba barátom már dolgozik a fordításán. Magyarországon még nem épült ilyen típus, talán az enyém lesz az első. Csabának megígértem, hogy végig dokumentálni fogom az építést ezáltal segítek a magyar nyelvű útmutató megszületésében.

Remélem valóban olyan jó lesz ez a típus mint amilyennek mondják és feleségem is elégedett lesz majd az eredménnyel!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése