2019. július 24., szerda

Elkészült az első Barnabás 15'

A terveken szinte még meg sem száradt a tinta, de Tibor barátom máris jelentkezett hogy ő meg szeretné építeni ezt a kajakot. Össze kellett kapnom magam, hogy elkészüljön minden rajz, de bíztam Tibor rutinjában és tudtam, hogy Ő képes arra hogy pár sajtfecni alapján is megépítsem bármilyen hajót.



A sablonméretek és a terítékrajz már megvolt, a többi rajzot pedig a Barnabás XL alapján gyorsan összeraktam. Ezt az anyagot azért én nem nevezném építési útmutatónak, de egy rutinos hajóépítő már tud belőle dolgozni.

Tibor a már jól bevált meranti lemezből készítette a hajót amit különböző színűre pácolt. A meranti lemez 3,6 mm vastag ezért egy ilyen hosszúságú kajaknál a panelokkal óvatosan kell bánni, mert az összefűzés során könnyen elrepedhet, ha nincs megfelelően alátámasztva. A legutóbbi hajóépítő workshop alkalmával pár apróságot módosítottam a technológiában és ezekkel a tanácsokkal Tibort is elláttam. Ilyen volt például az is hogy a fedélzet összeállításakor a rekeszfalak helyére is tegyünk be ideiglenes merevítőket, mert az volt a tapasztalat, hogy a fedélzet ekkora hosszon már eléggé hajlamos a deformációra és ha deformáltan köt meg a ragasztás, akkor nagyon nehezen lehet összeilleszteni a hajótesttel. A módszer jól bevált így ezzel már itt nem volt gond. 

A hajó 4,5 m hosszú így kellő hely maradt arra, hogy az orrban is kialakításra kerüljön egy tároló rekesz. Ennek a rekesznek a nyílását utólag kisebbre kellett venni, mert a rekeszfedél alátámasztása nem fért volna el a rekeszfalaktól, illetve a nyílás kivágásakor teljesen át lett volna vágva a P4-es felső panel. Ezt majd utólag az építési útmutatóban is módosítanom kell.

A vízre tétel után az első benyomások a hajó viselkedéséről határozottan pozitívak. A stabilitása hasonló az XL-hez viszont jóval gyorsabb lett, és az iránytartása is kiváló.

Úgy gondolom ez egy nagyszerű kajak lesz azok számára akik a könnyű túrázás mellett nem szeretnének lemondani a sportosabb használatról sem.



Nagyon köszönöm Tibornak az építésről megosztott tapasztalatait és kívánom, hogy sok örömet leljen az új Barnabás 15'-ös hajójában!








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése