2016. szeptember 29., csütörtök

Megérkezett a nagytestvérSokan érdeklődtek nálam, hogy az elkészült kajak felnőttek számára mennyire használható és kényelmes. Nos, ez a típus kimondottan fiataloknak készült, de azért kisebb termetű felnőtt is elfér benne.

A forma a mit megterveztem tetszetős ugyan, de szerettem voln egy kis "ráncfelvarrást eszközölni rajta és ha már újra tervezem az egészet, akkor talán nem ártana egy robosztusabb "felnőtesebb" verziót is megalkotni. 

Így született meg a nagytestvér a Barnabás XL

Barnabas XL egy könnyű túrakajak, melyet elsősorban azok számára terveztem, akik most ismerkednek a kajakozással, illetve inkább a könnyű túrázást részesítik előnyben mintsem a versenysportot. A hajótest kialakítása miatt ez a típus főként nyugodtabb folyókon, tavakon való túrázáshoz ideális.

Az építési útmutató elkészült és elérhető a hajoepitok.hu oldalán. Egy kedves barátom már megépítette a prototípust és az első tapasztalatok pozitívak. Ha valaki érdeklődne a hajótípus iránt akkor írjon egy emailt, szívesen válaszolok a kérdésekre.

Tervezésénél az alábbi szempontokat vettem figyelembe:

1. Stabilitás

A hajótest ki- és beszálláskor lehetőleg kevéssé billegjen és evezés közben is jól tartsa az irány, valamint ilyenkor is stabilan viselkedjen.

2. Egyszerű és olcsó építés

A hajótest és a fedélzet négy-négy panelből áll. Az esztétikus külső megjelenés szempontjából ez már kellő tagoltság, de túlságosan nem bonyolítja meg az építést. A hajótest két tábla 4 mm-es rétegelt lemez, 3 kg epoxi és néhány egyéb könnyen beszerezhető alapanyag segítségével, különösebb előképzettség nélkül könnyen megépíthető. A szabásterv, és az építési technológia kidolgozásánál törekedtem arra, hogy a lehető legkevesebb vágási és ragasztási hulladék keletkezzen, ezáltal az anyag költség is a lehető legoptimálisabb szinten maradt.

3. Kényelem

A szélesség és fedélzet magasság koordináták méretezésénél abból indultam ki, hogy egy normál méretű felnőtt is kényelmesen használhassa a hajót. A tervezett vízvonal szintje is úgy lett kialakítva, hogy egy 80-90 kg-os ember súlya alatt is optimális méreten legyen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése