2015. február 6., péntek

Méretezés

Előre bocsájtom, hogy nem vagyok hajótervező mérnök, így csak remélni tudom hogy az elkészült jármű nem végzi majd a kazánban! A hajó egy prototípus lesz és azzal a céllal készül, hogy egy 12 éves forma gyerek kényelmesen és biztonságosan megtanulhasson vele kajakozni. 

A méretezésnél három fő szempontot vettem figyelembe:

1. Stabilitás
A hajótest lehetőleg kevéssé billegjen a ki- és beszálláskor (az esetek 90%-ban ilyenkor történnek a nagy borulások) és evezés közben is jól tartsa az irány, valamint szintén mentes legyen a túlzott billegéstől.
Ezt leginkább azzal lehet elérni, hogy a hajó fenekét laposabbra, a hajótestet pedig szélesebbre vesszem.

2. Egyszerű és olcsó építés
A hajótest és a dekk kialakítását 4-4 panelből gondoltam megalkotni. Ez már az esztétikus külső megjelenés szempontjából  kellő tagoltság, de túlságosan nem bonyolítja meg az építést. Tudva levő, hogy minél több a panel annál több ragasztás és annál több munkaóra.
Úgy tervezem, hogy a hajótest két tábla (2440 x 1220) 4 mm-es rétegelt lemezből kell kijönnie, ezért a hossz és a szélesség paramétereket ehhez kell belőni. Ha megnézzük az egyszemélyes verseny kajakokat, akkor azt látjuk, hogy azok viszonylag hosszúak és keskenyek. Na ez nem lesz az :) de nem is a nagy sebesség elérése a cél.

3. Kényelmesen elférjen benne a gyerek
A szélesség és dekk-magasság koordinátákat úgy kell megválasztani, hogy egy kamasz fiú vagy akár egy kisebb felnőtt is kényelmesen használhassa. A tervezett vízvonal szintjét is úgy kell majd meghatározni, hogy egy 60 kg-os ember +10 kg cucc terhelése esetén is optimális méreten legyen.

A tervezés több lépcsőben történt. A hajóknál általában egy alap formából kiindulva kisebb nagyobb módosítások mentén haladnak a kívánt forma eléréséig. Én is így tettem, legalább nem kellett feltalálnom a spanyol viaszt :)


Először a Stitch -N- Glue Light nevű tervező program segítségével meghatároztam a kívánt formát. Ez egy nagyon jó kis ingyenesen letölthető tervezőprogram és kimondottan kajakok tervezésére optimalizált. 

Az elején meg kell adni néhány fő méretet és egyéb tényezőt, majd ezek alapján megrajzol egy alap formát. Ezt a későbbiek folyamán aztán szabadon módosíthatjuk. A módosítások persze kihatnak a stabilitásra, vízvonalra súlypontra stb. és ezeket mind-mind nyomon tudjuk követni benne. Tehát nem csak vaktában módosítgatunk, hanem látjuk a hatását is. Sajnos ez free verzió lévén egy butított program és mivel a költségvetésbe nem fért bele a pro verzió megvásárlása ezért a panel szabásmintákat nem lehetett  kinyerni a programból.

Hála istennek a program képes arra, hogy bizonyos lépésenként keresztmetszeti vetületeket készítsen a hajótestről. Így a hossztengely mentén 2"-os ugrásokkal meghatároztam a keresztmetszeti ábrák panel koordinátáit. Ezeket pedig  könnyedén fel tudtam vinni panelonként a DelftShip tervezőprogramba, amiből viszont már kinyerhető a panel teríték.


Az így kinyert terítékek koordinátáit excel segítségével 250 mm-es osztásonként lejegyeztem, ezáltal már viszonylag egyszerű módon kiszerkeszthető a lemezre. Mivel az egyik fő szempont az anyagtakarékosság ezért először 1:1-ben papírra szerkesztettem ki a terítéket, majd ezeket fogom a rétegelt lemezre ráfektetni és körberajzolni. Kellett még ehhez egy szabási tervet is készítenem, ami alapján a lehető legkevesebb hulladék keletkezik majd.

Maga a tervezés folyamata több hónapot vett igénybe. Ez nagymértékben köszönhető annak is, hogy nem rendelkezem kellő tervezői rutinnal és a rendelkezésre álló eszközeim meg sem közelítik a mérnöki irodák felszereltségét.
Remélem ez azért nem befolyásolja jelentős mértékben a végtermék használhatóságát! 2 megjegyzés:

 1. Szia
  Én egy fémipari szakember vagyok, és szeretnék építeni egy alumínium vázas kajakot, csak kellenének hozzá nekem megfelelő méretek.
  Érdeklődnék hogy a te terveid meg e épültek azóta, és le e lettek tesztelve?

  VálaszTörlés
 2. Szia!

  Bocs, de csak most olvastam a bejegyzésed.
  Nos, igen a prototípus megépült és működik. Ha érdekell a típus, akkor terveket tőlem tudod megrendelni. Írj egy emailt fuge76[kukac]gmail.com-ra!

  VálaszTörlés