2019. január 3., csütörtök

Dilemma

Először is szeretném minden kedves olvasónak boldog újévet kívánni! Remélem idén is sokan tartanak velem és lesznek olyanok is akik szintén hajóépítésre adják a fejüket!

Az elmúlt időszakban sokan érdeklődtek az általam tervezett kajakok iránt, voltak páran akik kértek építési útmutatót is és remélem ezek alapján ismét újabb remek hajók születnek. 
Azoknak akik még gondolkodnak azon hogy vásároljanak, vagy inkább építsenek maguknak hajót gondoltam írok pár sort, ami talán segíthet a végső döntés meghozatalában.


Manapság az un. "instant" kort éljük. Érvényes ez az élet minden területére. Ha valamit kitalálunk magunknak és éget vágy hogy a miénk legyen, valamint a ráfordítani kívánt összeg is rendelkezésünkre áll akkor a beszerzéshez (megvalósuláshoz) szükséges idő lesz az  amit a lehető legrövidebbre szeretnénk szorítani. Bármilyen eszközről legyen is szó ez az idő a fogyasztói társadalom becses vívmányainak köszönhetően gyakorlatilag maximum pár napban kifejezhető. Joggal merül fel tehát a kérdés hogy bármit - ami szinte azonnal megvásárolható - miért lenne érdemesebb fáradtságos munkával, jelentős időráfordítással kétkezi munkával előállítani inkább, mintsem besétálni a legközelebbi boltba, vagy felmenni egy webshopra és megvenni azonnal. 

Anyagi szempontok

Szeretnék mindjárt az elején eloszlatni egy tévhitet. Ha pusztán ráfordítás oldalról vizsgáljuk a kérdést, akkor az építés és a kész hajó megvétele között nem sok különbség van. Ha egy közepes minőségű műanyag hajó bekerülési értékét nézzük és ehhez viszonyítjuk az építés költségeit, akkor az kijöhet olcsóbbra és  drágábbra is. Természetesen ha nem számolunk a saját munkánk értékével akkor az építés olcsóbbra jön ki, viszont ha ezt is alapul vesszük, akkor nagyjából ugyanott vagyunk.
Építési alapanyagok tekintetében is nagy eltérések vannak. Ha megvásároljuk a piacon fellelhető legjobb minőségű rétegelt lemezt, epoxi gyantát, stb.-t akkor a bekerülési érték jócskán meghaladhatja a boltban vásárolható hajók árát. Persze ilyenkor a megépített hajó minősége is magasabb lesz feltéve ha az építő kellően precíz munkát végez ;-)

Minőségi szempontok

Ha az összehasonlításnál elsősorban a túrahajókat vesszük figyelembe akkor két jelentős tulajdonságot kell megvizsgálnunk: a tartósságot és a súlyt.
Tartósság szempontjából a vásárolt hajók tekintetében nem nagyon szokott probléma lenni. A műanyag kajakok, kenuk általában bírják a gyűrődést már ha rendeltetésszerűen használjuk őket. Építéskor viszont sok múlik a választott technológián és az építő precízségén. Otthoni építés esetében is elő lehet állítani közel olyan tartósságú hajót, mint amilyet egy mü.a hajó képvisel, viszont súly szempontjából már vannak különbségek. Egy házilag gyártott "tűzd és ragaszd" technológiával előállított hajó jóval könnyebb tud lenni mint egy hasonló kategóriájú mü.a hajó. Nem ritka, hogy fele akkora súlyú. Ez a tulajdonság egy hosszú túra esetében, vagy átemeléskor nagyon is sokat jelent.

Szubjektív szempontok

Az ember hajlamos arra, hogy különböző tárgyakhoz érzelmileg is kötődjön. Egy hosszú ideje vágyott dolog megszerzése olyan érzést vált ki az emberben mintha az adott tárgynak emberi tulajdonságai lennének. Ha viszont ennek a tárgynak az elkészítésében is részt veszel akkor tulajdonképpen olyan mintha a egy kicsit a gyereked lenne. Egy saját építésű hajóval az ember valahogy szorosabb kapcsolatot ápol, jobban félti, jobban vigyáz rá, mert pontosan tudja, hogy mennyi munka van benne. Továbbá az építés folyamata egy kisebb fajta spirituális utazásnak is beillik. Aki szeret barkácsolni az pontosan tudja miről is beszélek. Olyankor teljesen kikapcsol az ember és csakis arra koncentrál, hogy a legtökéletesebb módon hajtsa végre azokat a fogásokat aminek segítségével létre jöjjön egy olyan jármű amilyenre vágyott.

Ahhoz hogy valóban használható hajót építsünk türelemre, kitartásra és pozitív hozzáállásra van szükségünk, továbbá arra hogy nyitott szemmel járjunk, olvassunk utána a technikáknak, próbáljunk ki fogásokat és kérdezzünk sokat olyan emberektől akik már építettek hajót és szívesen megosztják a tapasztalatukat.

Én úgy gondolom még akkor is megéri építeni  ha anyagilag nem is biztos hogy jobban jövünk ki a végén. Amikor elkészül a hajó és először vízre szállsz vele, az egy leírhatatlanul jó érzés. Olyankor tényleg azt érzi az ember, hogy a semmiből teremtett valami igazi, használható dolgot ami további csodálatos élmények forrása lehet az elkövetkezőkben.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése